Conferința Cybersecurity in Romania

Conferința Cybersecurity in Romania a fost organizată la Sibiu de asociația profesională româno-elvețiană Swiss WebAcademy în parteneriat cu Security Brokers din Italia și Agora IT Media Group din România. ARASEC – Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației a fost prezentă la această conferință în calitate de partener media, fiind reprezentată prin domnul lect.dr.ing. Ioan-Cosmin MIHAI – Vicepreședinte ARASEC.

Cybersecurity Conference

Organizată în partenariat cu International Telecommunication Union (ITU, ONU-Geneva), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și sub egida Ambasada Elveției în România, conferința “Cybersecurity in Romania” a fost concepută ca o platformă de dialog public-privat, la nivel regional – central european, în domeniul securității cibernetice. “Cybersecurity in Romania” a fost deschisă unui numar cât mai mare de persoane de decizie din rândul întreprinderilor, scopul fiind de a înţelege şi a conştientiza fenomenele şi riscurile la care sunt expuşi toţi utilizatorii de Internet și impactul pe care îl poate avea un atac cibernetic în viaţa personală şi profesională a fiecăruia.

Cybersecurity Conference

Evenimentul a reunit 74 de vorbitori reprezentând instituții publice sau companii private din 29 de țări: vorbitori proeminenți, atât din sectorul public cât și din cel privat, români, dar și din țările din regiune: Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Slovenia, Croația, Cehia. România a fost reprezentată de unele dintre cele mai de seamă persoane cu atribuții în domeniul securității cibernetice. De asemenea, grație partenariatului cu ITU, la conferință au participat și vorbitori de renume din partea unor instituții și grupuri de cercetare din străinătate care au prezentat contextul general și exemple de bune practici.

Cybersecurity Conference

Dintre vorbitori menționăm pe:

  • H.E. Jean-Hubert Lebet – ambasadorul Elveției;
  • Rosheen Awotar-Mauree – ofițer de securitate cibernetică la ITU;
  • Augustin Jianu – director la CERT-RO;
  • Ioan Cindrea – președintele Consiliului Județean Sibiu;
  • Prof. Ing. Dr. Ioan Bondrea – rectorul universității”Lucian Blaga”;
  • Prof. Dr. Horia Pop – profesor la universitatea “Babes-Bolyai”;
  • General Marcel Opris – director la STS – Serviciul Special de Telecomunicații;
  • Florin Cosmoiu – director la CYBERINT, SRI – Serviciul Român de Inteligență
  • Virgil Spiridon – director al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate
  • Ramsés Gallego – analist de securitate la Dell Security;
  • Max Klaus – MELANI, Elveția;
  • Gorazd Božič – SI-CERT, Slovenia.

Cybersecurity Conference

Conferința a început cu o zi de cursuri intensive de bază pentru antreprenorii fără o pregătire tehnică, în domeniul conștientizării pericolelor on-line și a strategiilor de securitate existente “Learn basics of the cyberworld you’re living in”. Câteva din prezentările din această secțiune:

  • Using Business Intellingence by Integrating the Cyber Security Factor. Threats & Legal Issues” ținută de dr. Ionel Niţu și av. Adrian Ceparu de la ASIA – Asociația Specialiștilor în Inteligență pentru Afaceri,
  • Cybernetic Risks – Incidents and Advanced Attaks and Their Impact on Companies and Government Institutions” ținută de dl. Teodor Cimpoeşu – director de securitate cibernetică la certSIGN & certSiGN team,
  • Cybersecurity Awarness for Non-Technical Decision Makers“ ținută de dl. Raoul Chiesa – CEO la Security Brokers International, Italia.

Cybersecurity Conference

Conferința a fost structurată în patru workshop-uri: Law and Law enforcement, Investigation & Forensics, eGovernment, CERTS and public-private standards și Mobile & Cloud security, toate cu moderatori români și străini, atât din sectorul privat, cât și din cel public, care au condus sesiunile și au stimulat dezbaterile și discuțiile. Prin intermediul workshop-urilor specifice s-a urmărit realizarea unei înțelegeri de 360° a principiilor celor mai noi probleme de securitate, a modurilor de preîntâmpinare a acestora și a modurilor în care acestea sunt abordate în diferite țări, pentru a putea fi implementate în instituții și companii.

Cybersecurity Conference

Câteva prezentări din cadrul workshop-urilor:

  • Latest Attacks and the Role of an Early Warning System for Cybercrime Detection and Prevention Model” ținută de Albena Spasova – director la International Cyber Investigation Academy, Bulgaria,
  • Cybersecurity and the Law: Implications and Future Perspectives with Regard to e-Government” ținută de Olga Demian – avocat și cercetător în cadrul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, Republica Moldova,
  • State of cyber security in Romania” ținută de Dan Tofan – director tehnic la CERT-RO,
  • Current Threat Landscape in the Republic of Moldova” ținută de Natalia Spinu – director la CERTGOV MD,
  • The Role of Croatian National CERT and ACDC – Advanced Cyber Defense Project” ținută de Darko Perhoc – director adjunct la HR-CERT,
  • Intelligence for Cyber Defense” ținută de Florin-Mihai Iliescu – director general la Infologica,
  • Exploit Packs and Malvertising: Silent Attacks that Changed the World” ținută de Bogdan Botezatu – analist amenințări cibernetice la Bitdefender.

Cybersecurity Conference

Frumusețea orașului Sibiu, infrastructura excelentă, vorbitorii influenți atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, atmosfera plăcută ce a contribuit la discuțiile antrenante și interesante, precum și atenția și competența organizatorilor, toate acestea au asigurat succesul conferinței. Cazarea deosebită, mâncarea bună și dansurile tradiționale au completat tabloul unei experiențe memorabile. ARASEC recomandă conferința “Cybersecurity in Romania” ca un eveniment de marcă pentru experții și organizațiile din România sau din străinătate din domeniul securității cibernetice.

Sursa articolului: www.arasec.ro