Apple și Google colectează coordonatele GPS ale utilizatorilor

Articol postat de:

Dintr-un studiu al ziarului american Wall Street Journal, publicat pe site-ul sau la 22 aprilie 2011, Apple si Google obtin ilegal locatia posesorului unui dispozitiv iPhone, respectiv al unui telefon smartphone cu sistem de operare Android. Aceasta reprezinta o imensa amenintare la adresa intimitatii persoanei, cu atat mai mult cu cat aceasta nu stie ca este inregistrata si, in plus, nu poate intrerupe procesul de divulgare a datelor.

Scopul unui astfel de demers ar putea fi strangerea de informatii pentru o imensa baza de date care sa poata localiza cu precizie, folosind un dispozitiv mobil, coordonatele unei persoane in timp real. Conform Gartner, o reputata companie americana de consultanta si cercetare in domeniul IT, piata serviciilor de localizare este estimata sa atinga suma de 8,3 miliarde de dolari pana in anul 2014.

Mai intai a aparut informatia ca dispozitivele iPhone si iPad ale companiei Apple stocheaza intr-un fisier detalii despre locul in care s-a aflat telefonul (care se presupune ca a stat la posesorul sau) o perioada lunga, de ordinul a luni sau chiar ani. Doi specialisti in securitate IT, Pete Warden si Alasdair Allan, au constatat ca datele referitoare la localizare (latitudinea, longitudinea, data si ora) sunt salvate in calculatorul personal atunci cand se face sincronizarea celor 2 dispozitive. Oricine ar obtine accesul la telefon sau computer, ar putea obtine informatii detaliate despre persoana vizata. Problema se pare ca e chiar mai veche, aparuta odata cu versiunea iOS4 a sistemului de operare, lansata in luna iunie 2010. Cei doi au lansat site-ul Web petewarden.github.com/iPhoneTracker in care prezinta in detaliu problema descoperita si alte aspecte conexe si pun la dispozitia utilizatorilor o aplicatie care afiseaza punctele prin care telefonul s-a deplasat.

Apple a recunoscut intr-o scrisoare trimisa anul trecut senatorilor americani Edward Markey si Joe Barton ca, „intermitent”, colecteaza date referitoare la coordonatele GPS ale utilizatorilor de iPhone si retelele wireless din vecinatate, pe care le primeste la un interval de 12 ore.

In aceeasi saptamana, analistul in securitate Samy Kamkar a dezvaluit publicului ca si un telefon HTC cu sistem de operare Android inregistreaza coordonatele la cateva secunde si transmite datele catre Google de cateva ori pe ora, impreuna cu numele, pozitia si puterea semnalului retelelor Wi-Fi din imprejurimi (descoperite de mecanismul wireless al telefonului).

O alta problema cu care s-a confruntat Google a fost colectarea informatiilor despre retelele Wi-Fi in cadrul programului StreetView de cartografiere si fotografiere a oraselor. Oprita in 2010 din cauza scandalului iscat, campania de colectare a datelor a strans si informatii referitoare la parole sau adrese e-mail din aceste retele. Telefoanele cu Android se pare ca nu furnizeaza astfel de date.

Una din cele mai noi inovatii ale tehnologiei Web 2.0, strans legata de activitatea individului reflectata in retelele sociale, o reprezinta crearea de harti cat mai precise, cu cat mai multe informatii referitoare la strazi, constructii, puncte de interes, sosele si trafic, Avantajele pe care le prezinta noile tehnologii se pare ca nu intotdeauna respecta unele din drepturile fundamentale ale utilizatorilor, printre care si dreptul de a-si apara viata personala de ochii indiscreti care privesc din exterior.

Sursablog.it-asistenta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>