Bitdefender: Ghidul cumpărăturilor online de Paște

Volumul tranzactiilor online cu cardul este in crestere de ani buni, insa Romania ramane pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste procentul din populatie care cumpara cu cardul de pe internet. Neincrederea este unul dintre motivele pentru care romanii prefera sa nu cumpere online. Specialistii Bitdefender au realizat un ghid de securitate pentru cei care s-au hotarat sa cumpere cadourile de Paste de anul acesta de pe site-uri romanesti sau straine:

  • Folositi conexiunea 3G a telefonului sau tabletei pentru a face achizitii online. Evitati sa faceti cumparaturi conectati la o retea wireless publica ce poate fi interceptata. Daca e neaparat necesar sa faceti asta, folositi o solutie de plata dedicata, precum Bitdefender Safepay, pentru a va conecta in siguranta la contul bancar sau pe site-uri de plati online.
  • Nu divulgati codul PIN in locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urma este un numar de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comerciantilor online il solicita pentru a fi siguri ca cel care face tranzactia este posesorul real al cardului.
  • Recunoasteti si ignorati mesajele de phishing. Escrocii folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai putin vigilenti. Acestia atrag utilizatorii cu pagini de shopping false si ii pacalesc sa divulge detalii de card in schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodata la ei.
  • Nu cumparati produse promovate prin emailuri nesolicitate. Verificati legitimitatea unui magazin online pe forumuri, printr-o simpla cautare in motoarele de cautare. Învatati din experienta altora.
  • Alegeti doar magazine online cu certificate SSL astfel incat sa le puteti confirma identitatea. O adresa ce incepe cu HTTPS si un lacatel indica faptul ca sunteti pe o pagina sigura.
  • Pe cat posibil, faceti cumparaturi online de acasa. Este riscant sa cumparati in timp ce sunteti la serviciu, la biblioteca, intr-o cafenea, in laboratorul scolii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere.
  • Asigurati-va ca folositi o solutie de securitate care blocheaza si reclamele malitioase. Mentineti-va intotdeauna browser-ul si solutia de securitate actualizate. Troienii bancari si virusii cu componenta de rootkit sunt amenintari in crestere. Acestia fura informatii bancare, monitorizeaza tranzactiile sau se autentifica in conturile bancare in timp ce stau ascunse in sistem.
  • Realizati o scanare completa a sistemului inainte de a initia o plata si asigurati-va ca este 100% curat.
  • Verificati-va regulat informatiile financiare in special inainte si dupa tranzactiile online, pentru a fi siguri ca totul este in regula.
  • Nu ezitati sa folositi functionalitati suplimentare in solutia de securitate. Bitdefender Wallet, de exemplu, ofera un management sigur al parolelor si memoreaza credentialele de autentificare. Pentru tranzactii bancare si shopping privat, utilizatorii pot folosi de asemenea Bitdefender SafePay, o aplicatie de desktop gratuita, ce ofera un browser securizat.
  • Cand tranzactia este completa si primiti in continuare emailuri de la departamentul de suport al magazinului online, cereti informatii in plus in
    legatura cu masurile pretinse de securitate.
  • Protejati cu parole si criptati terminalul mobil. În cazul in care cineva va fura sau va gaseste telefonul, tableta sau laptopul, asigurati-va ca ii este imposibil sa acceseze informatiile stocate pe ele. De asemenea, criptati-va datele cu un software dedicat sau – daca dispozitivul permite – cu optiunea de criptare disponibila in setari.
  • Folositi programe anti-furt pentru a putea localiza dispozitivul, pentru a-l bloca sau a sterge datele de la distanta.
Sursa foto: http://www.turnonyourbrand.net/
Sursa articolului: http://www.hit.ro