Esti pe Internet, deci știm totul despre tine!

Google a dat publicitatii un raport despre numarul de solicitari primite de la serviciile secrete din lumea intreaga pentru a le furniza date personale despre utilizatorii sai. Incepand cu anul 2010, cand Google a facut public primul raport privind solicitari in acest sens, numarul de cereri primite s-a dublat. Din grafic se observa trendul cererilor autoritatilor, iar ceea ce vedem noi este o mica parte din ceea ce trebuie sa stim, “varfului icebergului” fiind aceste trei grafice seci. Interesant este ca guvernele sau serviciile secrete din tot mai multe tari solicita date private despre noi, fiind deja un trend folosirea informatiilor din “lumea virtuala”, unde localizarea indivizilor se poate face mult mai usor.

1422452_10152106885957275_1751374339_n

In sine, nu solicitarea de informatii despre viata noastra privata este ceea ce ne intriga cel mai mult, ci pe mainile cui ajung aceste informatii este intrebarea care ne arde! O alta problema spinoasa este cat de mult se merge in detaliu in ceea ce priveste urmarirea persoanelor in viata lor privata? Cat de usor se scurg aceste informatii si in alte zone decat cele guvernamentale? Cumva concurentii companiilor unde lucram utilizeaza astfel de informatii despre noi? Ok, in Romania sa spunem ca ar fi putine companii vizate, insa atunci cand exista interes astfel de informatii se pot obtine foarte usor, smartphoone-ul fiind cel mai vulnerabil.

Un lucru este sigur, cu Facebook, Google Search, Google/Yahoo/Microsoft Mail, Twitter etc, etc, cine are acces la datele noastre concatenate stie cam totul despre noi, iar cu o analiza extinsa a IP-urilor si pe baza ID-urilor noaste de email si configuratiilor unice a sistemelor pe care lucram (desktop sau mobile) putem fi monitorizati la minut. Probabil utilizatorii de Android care au activat aplicatia “Google Now” au observat ca dimineata smartphone-ul ne spune cate minute mai avem pana la servici si cam cand ar trebui sa plecam pentru a nu a fi in intarziere la program. Acest lucru se realizeaza simplu, utilizand relativ o singura sursa de informatii – Android – ce spuneti despre o organizatie care stie pana in cel mai mic detaliu care va sunt obiceiurile, ce faceti, unde, cu cine, cand, cat, cum samd, organizatie care la un moment dat o sa scape totul din mana in interesul unor privati, care nu vor fi cu siguranta manati de cele mai nobile interese?

Securitatea lui Ceausescu sau serviciile secrete din perioada razboiului rece ar fi invidioase pe instrumentele moderne gen Facebook si “TouchID” sau “Fingerprint”, senzorii care confirma sistemului de operare mobil ca noi suntem aceia care utilizam smartphone-ul si nu o ruda sau un prieten! Localizare mai sigura ca asta greu gasit! Iar utilizatorii foarte voiosi si bucurosi, isi pun viata pe tava, peste tot, mai ales “social media”!

Voi sunteti constienti de riscurile la care va expuneti punandu-va “viata” (ceea ce faceti zilnic pe internet) in CLOUD? Oare mai avem vreo scapare sa stam departe de potentialele riscuri?

La final, cei care erau vizati initial – posibili teroristi, potential infractori – sunt primii care se pazesc de astfel de instrumente, asa ca dintr-un instrument destinat combaterii si prevenirii infractionalitatii totul se transforma intr-o masinarie de spionat viata privata a utilizatorilor de rand.

Sloganul NSA: “Esti pe internet, deci stim totul despre tine!”.

Documentar – “Inside National Security Agency”

Sursa foto: www.chip.ro
Sursa articolului: www.chip.ro