G Data: predictii de securitate pentru 2014

Articol postat de:

DefCamp-hackeri

Experții producătorului de soluţii de securitate G Data au anunţat predicțiile de securitate pentru anul următor: fanii fotbalului, dispozitivele inteligente și serviciile cloud vor fi în vizorul infractorilor cibernetici. 2013 a fost marcat de o creștere dramatică a malware-ului de Android, o uriașă cantitate de malware pentru computere și campanii infracționale sofisticate. Anul viitor, G Data se așteaptă ca acest trend să continue și crede că numărul de noi programe malware de computer va continua să crească. În opinia specialiştilor, unul dintre evenimentele majore în calendarul infracțiunilor va fi Cupa Mondială de Fotbal din Brazilia 2014.

Înainte de începerea și pe perioada acestui eveniment sportiv pot avea loc creșteri bruște ale fraudelor țintite, campaniilor de raspândire a malware-ului și a spam-ului. Fraudele prin mesaje SMS din clasa Premium vor fi mai puțin semnificative pentru versiunile noi de Android, datorită mecanismului de securitate introdus de actualizări. În compensație, atacatorii vor fi concentrați pe furtul de date personale și pe construcția de reţele botnet.

G Data a elaborat 5 predicții pentru anul viitor.

Fraudele prin mesaje SMS Premium vor fi în scadere

Incidentele ce implică fraude prin SMS-uri cu cost ridicat vor fi în scădere anul viitor, deoarece dispozitivele mobile cu sisteme Android 4.2 sau mai recente au devenit din ce în ce mai răspândite pe piață. Aceste versiuni conțin caracteristici de securitate ce previn fraudarea. În opinia experților, infractorii se vor axa, în special, pe sustragerea de date personale – contacte din agendă sau mesaje – și vor continua construirea de botnet-uri pentru telefoane inteligente.

Serviciile de stocare în cloud devin porți pentru malware

Dropbox şi alte servicii de stocare în cloud sunt foarte populare printre utilizatori. Pentru infractori, acestea reprezintă o adevărată comoară. Experții în securitate au întâlnit deja anul acesta atacuri care au vizat interceptarea datelor. În 2014, ei se așteaptă să apară incidente în care atacatorii să spioneze datele dintr-un cont, dar și să plaseze malware camuflat în fișiere PDF, imagini sau fișiere text. Acestea vor fi apoi capabile să infecteze computerele prin descărcări manuale sau automate. Astfel de metode de atac vor fi întâlnite în special în mediul de afaceri.

Football World Cup

Cupa Mondială din Brazilia va fi o țintă tentantă pentru infractorii cibernetici. Aceștia vor lansa campanii de spam ce includ oferte false pentru tichetele de intrare la meciuri, zboruri și cazare low-cost sau transmisii online live pentru ai ademeni pe fani în capcane.

Dispozitivele inteligente expuse riscurilor

Multe echipamente (sisteme de iluminat, televizoare, sisteme de încalzire sau răcire) sunt, în prezent, conectate online și pot fi controlate prin aplicații sau direct de pe Internet. În anul care vine, acestea vor deveni foarte atrăgătoare pentru infractori, carevor încerca să le manipuleze.

Tendințe de încărcare de coduri dinamice

În 2014, infractorii vor îngreuna detectarea programelor malware. Aceștia își vor îndrepta atenția asupra tehnologiilor cloud pentru a camufla atacurile asupra website-urilor sau pentru încărca malware dinamic pe computerele infectate. Astfel de strategii au fost deja identificate în 2013, un exemplu constituindu-l roienii bancari. În aceste cazuri, datele folosite pentru atacarea unui website nu au fost componente fixe ale unui cod malware – în locul acestora au fost utilizate descărcări dinamice din cloud. Atacatorii au fost mai flexibili și au reușit, astfel, să-și ascundă mai bine atacurile.

Sursa foto: www.gadgetrends.ro
Sursa articolului: www.chip.ro