Ministrul Răzvan Cotovelea privind infiinţarea unui Centru de Inovare în domeniul Securităţii Cibernetice

Articol postat de:

cyber security

03 iunie 2014, Bucureşti – Astăzi, a avut loc la sediul Ministerului Pentru Societatea Informaţională, ceremonia de semnare a grantului privind finanţarea înfiinţării unui Centru de Inovare în domeniul Securităţii Cibernetice acordat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare din cadrul Guvernului SUA (USTDA) Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT – RO).

Proiectul, care va beneficia de finanţare asigurată în totalitate de partenerii americani, 400.000 dolari oferiţi de USTDA şi 400.000 dolari de către General Dynamics Fydelis, îşi propune să identifice cea mai potrivită arhitectură a unui Centru de Inovare în domeniul Securităţii Cibernetice aici în România, luând în calcul toţi actorii interesaţi în înfiinţarea centrului de la instituţii publice la mediul privat.

Acest studiu va fundamenta viitoarele investiţii ce vor fi făcute în creearea acestui Centru de Inovare şi va ajuta şi la finanţarea activităţii de formare profesională a specialiştilor CERT-RO prin cursuri de specialitate şi vizite de cercetare.

CERT-RO va avea misiunea de a evalua şi de a explora diverse instrumente şi soluţii cibernetice, precum şi de a dezvolta una sau mai multe soluţii de răspuns în domeniul Cyber în contextul operaţional (ConOps) din România.

„Securitatea cibernetică reprezintă o prioritate pentru Ministerul pentru Societatea Informaţională şi CERT-RO şi vom încerca împreună să construim o zonă în care să avem o securitate adecvată. Suntem încântaţi că prin utilizarea de tehnologii de securitate cibernetică din SUA vom consolida reţeaua din România,”
 a declarat consilierul comercial al Ambasadei SUA Jim Cunningham.

“Apreciem în mod deosebit faptul că Guvernul SUA a ales România pentru finanţarea unui asemenea proiect în vederea creşterii capacităţii de răspuns la atacurile cibernetice. Venim cu o echipă tânără dar performantă, menţionez aici echipa CERT-RO, care va fi direct implicată în elaborarea studiului prin oferirea sprijinului direct în culegerea informaţiilor necesare echipei contractorului General Dynamics Fidelis.
Astfel, sper ca proiectul demarat astăzi, respectiv studiul de fezabilitate privind înfiinţarea unui Centru de Inovare în domeniul Securităţii Cibernetice să fie urmat cu prioritate de înfiinţarea efectivă a Centrului, iar în următorul pas, într-un viitor cât mai apropiat să ne gândim la dimensiunea sa în ceea ce priveşte cooperarea europeană”
, a precizat ministrul Răzvan Cotovelea.

Compartimentul de informare publică şi Relaţii cu presa al Ministerului pentru Societatea Informaţională
Sursa foto: http://www.caleaeuropeana.ro/
Sursa articolului: www.cert-ro.eu