Nato ia măsuri împotriva războiului cibernetic

Articol postat de:

natorazboi

NATO a inclus în programul de consolidare a Apărării Europei o parte referitoare la ,,războiul cibernetic”, numită ,,politica de apărare consolidată cibernetică”.

Această politică are scopul să protejeze reţelele informatice ale statelor membre, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică este interesată de spaţiul cibernetic de mai mulţi ani, dar mai ales după ce evenimentele recente din Ucraina au relevat urgenţa acestui dosar, relatează Mediafax.

Potrivit Comandamentului american al forţelor aliate în Europa, anexarea Crimeei de către Rusia a marcat un punct de cotitură. Armata rusă a ştiut să integreze în strategia sa militară o dimensiune a unei „ofensive cibernetice” foarte eficiente, întrerupând toate comunicaţiile electrice dintre garnizoanele ucrainene din peninsulă şi centrele de comandament din restul Ucrainei.

În cazul în care, în viitor, Rusia ar viza un stat membru NATO, ea ar putea să folosească aceeaşi strategie.

Documentul adoptat la Summitul din Ţara Galilor extinde la spaţiul cibernetic garanţiile colective din Tratat. Astfel, un atacîmpotriva unei reţele informatice a unui membru va fi considerat un atac contra tuturora, la fel ca în cazul unei agresiuni clasice.

Spaţiul cibernetic al statelor membre NATO devine în acest fel „indivizibil”. Documentul relevă că acesta nu este un domeniu în care nu se aplică legea, ci că este reglementat de către dreptul internaţional şi tratatele dintre state.

În mod teoretic, acest lucru poate să însemne că, dacă un stat este considerat responsabil de un atac cibernetic cu consecinţe devastatoare, statul respectiv se expune unor represalii, inclusiv prin mijloace militare convenţionale.

 

 

Sursa foto: www.securityportal.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro