Numărul de infecții cu troieni este în creștere

Articol postat de:

cal troian

PandaLabs, laboratorul antimalware al Panda Security, publica Raportul trimestrial pentru semestrul 3, cel care face analiza evenimentelor si incidentelor securitatii IT pentru perioada iulie – septembrie 2011. In ciuda faptului ca este perioada de vacanta in multe tari din lume, crearea de malware nu a scazut. In acest trimestru au fost create 5 milioane de mostre noi de malware iar numarul de Troieni noi creati, categorie preferata de infractorii cibernetici pentru a efectua furtul de informatii, a depasit recordul stabilit anterior.

Grupul Anonymus, care a jucat un rol important in cel de-al doilea trimestru, a continuat sa fie in prim plan datorita arestarii unor membrii dar si datorita furtului de date de pe diferite site-uri web sau a operatiunilor PayPal. Potrivit lui Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs, “punctual culminant al acestui trimestru il reprezinta recordul stabilit in crearea de noi probe de mostre Troian. 3 din 4 esantioane de aplicatii malware noi create de catre infractorii cibernetici sunt Troieni iar aceasta este o dovada in plus a faptului ca acestia sunt axati pe furtul informatiilor utilizatorilor”.

In lunile iulie, august si septembrie a fost depasit recordul de mostre noi la capitolul Troieni. Trei din patru probe noi sunt Troieni iar cresterea a fost de la 68% in trimestrul anterior la 76.7% in cel de-al treilea. De la popularizarea criminalitatii informatice, Troienii au fost intotdeauna in top dar niciodata nu au atins asemenea valori procentuale. Locul 2 il ocupa virusii cu un procent valoric de 12.08% (in scadere cu 4 puncte fata de luna precedenta). Locul trei il ocupa viermii care descresc procentual de la 11.69% la 6.26% in cel de al treilea trimestru. Ar trebui sa evidentiem cresterea de probe noi adware care a fost de la 1.37% in trimestrul al doilea la 3.52% in cel de-al treilea, acest lucru trebuie evidentiat datorita cresterii valorii la capitolul antivirus fals.

Sursa: Panda Security