Oricine poate deveni victima escrocheriilor pe facebook

Articol postat de:

facebook scam

Un studiu recent  efectuat pe parcursul a doi ani de analiștii comportamentali și  psihologii din cadrul  Bitdefender a demonstrat că  escrocii infectează milioane de utilizatori Facebook cu scheme cunoscute, precum clasica “Ghici cine ți-a vizualizat profilul?”, dar și multe altele. Astfel au  fost analizate cele cinci categorii de escrocherii și s-a ajuns la concluzia că nu există un profil al victimei tipice.

“Cele mai mari vulnerabilități apar din cauza unor dispoziții umane generale care îl pot influența pe orice utilizator la un moment dat. Este greu pentru noi, oamenii, să acceptăm comportamentul nostru irațional, sau faptul că ne lăsăm pradă impulsurilor pe care le atribuim, în mod normal, celor mai puțin educați ”, a spus psihologul Nansi Lungu, Behavior Analyst la Bitdefender.

Cu toate acestea, analiza psihologică a evidențiat o legătură strânsă între victime și lipsa de informare, în special în ceea ce privește modul de funcționare a rețelei sociale Facebook. În timp ce aproape jumătate dintre amenințările cibernetice mizează pe curiozitatea utilizatorilor de a ști cine le-a vizualizat profilul, una din trei fraude atrag victimele cu funcționalități pe care Facebook nu le-a implementat încă, precum butonul de “Dislike” sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.

Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la Disneyland sau puncte de joc, reprezintă 16.51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, în timp de materialele pornografice cu celebrități reprezintă 7.53%. Escrocheriile de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau viruși de tip Troian care fură parole bancare sau din browser.

Deși sunt încă o categorie de nișă, materialele video ce promovează violența câștigă popularitate, avertizează experții în securitate. Escrocheriile de tip “Like and Share” care se folosesc de imagini șocante, precum animale lovite, copii suferinzi și femei torturate reprezintă 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului. Cel mai recent exemplu este cel în care un material video cu o femeie ucisă de soțul ei pentru că a sărutat alt bărbat a infectat utilizatorii cu  viruși.

Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a păcăli utilizatorii de Facebook sunt:

1.     Ghici cine ți-a vizualizat profilul?- 45.50%;
2.     Noi funcționalități ale Facebook – 29.53%;
3.     Escrocherii cu premii – 16.51%;
4.     Escrocherii cu celebrități – 7.53%;
5.     Materiale video cu atrocități – 0.93%.

CERT-GOV-MD recomandă utilizatorilor să respecte regulile generale de securitate pentru rețelele sociale prezentate aici (http://cert.gov.md/resurse/retele-de-socializare.html), precum și să  actualizeze în mod sistematic sistemul de operare, antivirusul și alte aplicații de securitate pentru a diminua riscurile cibernetice. Utilizatorilor le este recomandat să evite să completeze chestionarele Facebook sau să apese Like sau Share pentru a vizualiza un video sau pagină.

Sursa foto: http://www.buzzom.com/
Sursa articolului: www.cert.gov.md