Protecţia datelor, in vizorul C.E.

Articol postat de:

big-comisia-europeana-va-lansa-un-centru-european-de-combatere-a-criminalitatii-informatice

În data de 28 ianuarie 2014, statele membre ale Uniunii Europene au celebrat Ziua Europeană a Protecţiei Datelor.

După doi ani de la propunerea Comisiei Europene cu privire la reforma majoră a normelor UE de protecție a datelor, vicepreşedintele CE, Viviane Reding, crede că s-au înregistrat progrese considerabile în acest domeniu.

Cu ocazia Zilei europene a protecției datelor, într-un discurs ținut la Centrul de Studii Politice Europene, Viviane Reding – comisarul UE pentru justiție – a făcut apel la un „pact pentru Europa în materie de protecție a datelor”.

În opinia sa, soluția adecvată pentru restabilirea încrederii — în relațiile transatlantice, precum și în ceea ce privește modul în care întreprinderile și guvernele gestionează datele cu caracter personal ale cetățenilor — este un pact pentru Europa în materie de protecție a datelor. Acesta ar trebui să aibă la bază opt principii:

– „Reforma în materie de protecție a datelor trebuie să fie înscrisă în legislație. Îmi doresc ca în 2014 protecția datelor să cunoască o viteză maximă.”

– „Reforma nu ar trebui să facă o distincție între sectorul privat și sectorul public. Cetățenii pur și simplu nu ar înțelege o astfel de distincție într-o perioadă în care sectorul public colectează, coroborează și uneori chiar vinde date cu caracter personal. De asemenea, este foarte dificil să se facă o distincție atunci când o autoritate locală poate cumpăra spațiu de stocare într-un cloud privat.”

– „Actele legislative care instituie norme de protecție a datelor sau care afectează viața privată trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice, deoarece acestea vizează libertățile civile online.”

– „Colectarea datelor ar trebui să aibă un obiect specific și să se limiteze la ceea ce este proporțional cu obiectivele care au fost stabilite. Supravegherea generalizată a datelor transmise în cadrul comunicațiilor electronice nu este acceptabilă.”

– „Actele legislative trebuie să fie clare și trebuie să fie actualizate. Nu este posibil ca statele să se bazeze pe norme depășite, elaborate într-o altă epocă tehnologică, pentru a reglementa programele de supraveghere moderne.”

– „Securitatea națională ar trebui să fie invocată cu moderație. Ar trebui să fie excepția, mai degrabă decât regula.”

– „Dacă nu se prevede un rol pentru autoritățile judiciare, nu poate exista un adevărat control. Este bine să existe un control executiv, este necesar să se asigure un control parlamentar, însă este esențial să existe un control judiciar.”

– „Un mesaj adresat prietenilor noștri americani: normele privind protecția datelor ar trebui să se aplice indiferent de cetățenia persoanei în cauză. Aplicarea unor standarde diferite în cazul propriilor resortisanți și al resortisanților altor țări nu are niciun sens având în vedere caracterul deschis al internetului.”

Sursa foto: www.trm.md
Sursa articolului: www.chip.ro