Raportul ENISA ”Detect, Share, Protect” – soluții concrete pentru îmbunătățirea schimbului de date dintre centre de tip CERT

Articol postat de:

enisa

Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA) este un centru de  excelență pentru statele membre și instituțiile europene ce activează în domeniul securității cibernetice. Agenția facilitează dialogul între spațiul public și actorii din zona privată și industrie de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

De asemenea, ENISA asistă statele membre ale UE în punerea în aplicare a legislației UE și lucrează pentru a îmbunătăți rezistența rețelelor și a infrastructurilor critice de informație din Europa.

ENISA urmărește să consolideze expertiza existentă în statele membre ale UE prin sprijinirea dezvoltării comunităților transfrontaliere ce se angajează  să îmbunătățească securitatea rețelelor și a informațiilor în întreaga comunitate europeană. Mai multe informații despre ENISA și activitatea acestuia pot fi găsite lawww.enisa.europa.eu.

Punctul central al raportului ”DETECT, SHARE, PROTECT” îl reprezintă schimbul de informații cu privire la amenințările și incidentele de securitate cibernetică cât și practicile folosite între CERT-urile din Europa în ceea ce privește partajarea informației.

Publicul-țintă este reprezentat în primul rând de CERT-urile naționale/guvernamentale, dar, în principiu, este aplicabil oricărui tip de centru CERT, fie din Europa sau din lume. Raportul este adaptat pentru a fi util pentru toate cazurile.

ENISA urmărește să colecteze date cu privire la comunicațiile existente și practici de lucru între CERT-urile existente, dorește să identifice lacunele tehnice și funcționale ce determină limitarea schimbului eficient de informații și totodată să definească cerințele minime pentru îmbunătățirea comunicațiilor.

Acest raport are ca scop construirea de pe soluțiile existente și promovarea bunelor practici realizabile, mai degrabă decât să ofere soluții nerealiste „revoluționare”. Acesta trebuie să fi spus că aceasta este o imagine de ansamblu a unui domeniu care evoluează rapid, care necesită actualizări frecvente, în conformitate cu mediul de evoluție a securității cibernetice și a criminalității informatice.

În realizarea raportului au contribuit și o serie de experți ai CERT-RO. Pentru mai multe detalii, citiți raportul ENISA accesând link-ul de mai jos:

https://www.enisa.europa.eu/activities/cert/support/data-sharing/detect-share-protect-solutions-for-improving-threat-data-exchange-among-certs/at_download/fullReport

Sursa foto: www.cert-ro.eu
Sursa articolului: www.cert-ro.eu


Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>