SKYNET, un alt program de supraveghere creat de NSA

Articol postat de:

images (1)

NSA a creat un program de supraveghere denumit Skynet prin care agenția detectează apelurile efectuate de persoanele suspectate de terorism.

Numele Skynet are un impact puternic asupra celor care au urmărit filmele din seria Terminator. Rețeaua Skynet din filmul Terminator este responsabilă pentru distrugerea aproape completă a omenirii. Programul declanșează un atac nuclear de proporții, eliminând majoritatea oamenilor de pe Terra.

Rețeaua Skynet creată NSA împărtășește, din fericire, doar numele cu cea din seria Terminator, dar asta nu înseamnă că existența ei nu ar trebui să ne îngrijoreze, scrie Playtech.ro

Potrivit The Intercept, Skynet este un program de supraveghere care utilizează metadatele din telefoane pentru a descoperi unde se află și ce apeluri efectuează persoanele suspectate de terorism. S-ar părea că un jurnalist Al Jazeera a devenit țintă a acestui program, după ce a fost pus, pe nedrept, pe o listă cu suspecți de activități teroriste.

Ahmad Muaffaq Zaidan, șeful biroului Al Jazeera din Islamabad a fost urmărit de Skynet după ce NSA a crezut că are legătuuri cu Al Qaeda, deoarece a reușit să obțină interviuri cu membri ai grupării, inclusiv cu Osama bin Laden.

Skynet urmărește poziționarea telefoanelor și metadatele de la apeluri pentru a detecta tipare suspecioase în mișcările suspecților și în obiceiurilor lor de apel, potrivit unei prezeentări create în 2012, obținută de The Intercept de la Edward Snowden.

Mai mult, programul urmărește și ”schimbarea excesivă a cartelelor SIM sau a telefoanelor”, dar și dacă persoanele urmărite doar primesc apeluri, fără să le inițieze. Scopul programului este de a identifica persoanele care au aceleași obiceiuri precum curierii Al Qaeda. Programul l-a urmărit pe Zaidan deoarece mișcările și interacțiunile sale cu Al Qaeda și liderii talibani s-au potrivit cu cele ale teroriștilor – practic, orice jurnalist care comunică cu sursele poate fi ”luat la ochi” de către Skynet.

Totuși, un alt program al NSA-ului seamănă mai mult cu Skynet din Terminator. Se numește MonsterMind și are capacitatea de a neuutraliza atacurile cibernetice la adresa SUA și de a lansa atacuri proprii, dar numai cu ajutorul unei persoane. Totuși, algoritmii care protejează, ar putea fi modificați, în viitor, pentru ca programul MonsterMind să poată ataca fără să primească comenzi de la un om.

Teoretic, dacă programul ar greși ținta sau atacul ar fi prea puternic, este ușor să ne imaginăm o serie de evenimente care ar duce la distrugerea omenirii.

Sursa foto: www.fastcompany.com
Sursa articolului: www.securityportal.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>