Symantec: previziuni pentru 2014

Articol postat de:

Supraveghere

Utilizatorii vor începe să ia mai multe măsuri pentru a-şi proteja datele personale. Probleme de confidențialitate au fost pe prima pagină a tuturor media în 2013, un apel adresat utilizatorilor şi companiilor cu privire la cantitatea de informații personale pe care o partajează și care este colectată în fiecare zi, de la medicul care ne tratează până rețeaua socială pe care o folosim. Vă puteți aștepta la functii de protecție deja incluse în noile produse care vor fi lansate de către producători. Apoi, după 2014, ne vom întreba dacă acestea oferă sau nu o protecție a vieții private. Ne putem aştepta ca Tor, care permite anonimatul online, să devină o aplicaţie populară în rândul utilizatorilor. Vom vedea, de asemenea, o creşterea a numărului de utilizatorir care adoptă pseudonime sau nume false pe rețelele sociale pentru a-şi proteja intimitatea. Şi cine credeţi că va conduce aceasta mişcare? Adolescenţii . Acestora se pare că le pasă de viața privată. Având în vedere acest lucru, mai multi utilizatori vor folosi rețele sociale noi, nişate într-o încercare de a comunicare cu prietenii fără a fi urmăriţi. Ceea ce ne conduce către următoarea predicţie…

crystal-ball
“Supravegherea unui adult nu este de dorit, dar un comportament de tip adult s-ar putea să te țină departe de probleme.”

Hackeriii, colectorii de date si cyber-criminalii nu vor ignora reţelele sociale, indiferent cât de “nişate” sau obscure ar putea fi. Este tentant să credem că dacă ne mutăm într-un nou cartier, toate problemele vechi vor dispărea. Ȋn viața reală nu este cazul și nici când vine vorba de reţelele sociale. Orice nouă rețea socială, care atrage utilizatori, va atrage, de asemenea, și escroci. Utilizatorii care cred că doar ei și prietenii lor sunt activi pe aceste platforme vor avea o mare (și neplăcuta) surpriză. Mama nu va fi acolo pentru a le reaminti, însa :dacă ceva sună prea frumos să fie adevărat, este aproape sigur că vorbim de o înșelătorie. Protejați-vă prin utilizarea celor mai bune practici de securitate, indiferent unde vă aflați pe Internet sau cum sunteti conectați. Și daca tot vorbim de conectare …

‘’Prajitorul de paine nu este infectat , însă camera de securitate tocmai te-a jefuit . ”

“Internetul lucrurilor” devine “Internetul vulnerabilităţilor”. Vă puteți aștepta ca lucrurile simpliste să devină mai inteligente în 2014. Milioane de dispozitive sunt conectate la Internet și, în multe cazuri, aceastea rulează un sistem de operare integrat. Putem spune ca în 2014 acestea vor deveni un magnet pentru hackeri . Specialişţii în securitate au descoperit deja atacuri împotriva televizoarelor inteligente , echipamentelor medicale și camerelor de securitate . Cunoaştem deja cazul monitoarele pentru copii și situatia în care traficul a fost oprit într-un tunel important din Israel, din cauza hackerilor care au accesat sistemele informatice prin intermediul camerelor de securitate . Furnizorii de software pot acum să-şi notifice clienții și să le ofere patch-uri pentru diverse vulnerabilităţi. Producătorii de diverse terminale conectate la Internet nu-și dau seama că au o problemă de securitate. Aceste sisteme nu numai că sunt vulnerabile, ci nu dispun de metode de notificare a utilizatorilor sau companiilor atunci când există un risc de securitate. Mai mult decât atât, nu deţin o metodă ușor de utilizat pentru patch-uri în cazul unor vulnerabilități. Având în vedere acest lucru , vom cunoaşte noi amenințări, diferite de cele deja întâlnite .

” Imi place de tine, imi place de tine… Te costă 20 de dolari, login-ul și parola , te rog . ”

Aplicaţiile mobile ne vor demonstra că ne place prea mult de noi înşine. Utilizatorii au (în general) încredere în partenerii lor, cu care împart un spaţiu intim, așa că nu ar trebui să fie surprinzător că 48 la sută dintre cei care dorm cu telefoanele inteligente pe noptieră, au un sentiment ( fals ) de încredera in acestea. În 2013, am raportat o aplicație mobilă care asigura ‚like-uri’ suplimentare pe Instagram. Tot ce trebuia să facă un utilizator era să comunice login-ul și parola către o persoană aflată undeva în Rusia. Mai mult de 100.000 de utilizatori nu au văzut nimic în neregulă cu asta. Avem încredere în dispozitivele noastre mobile și în minunatele aplicații care rulează pe ele pentru ne a face viața mai uşoară. Avem încredere în aceste dispozitive pe care le purtăm în buzunar, poșetă sau pe noptieră. Băieții răi au de gând să profite de toate acestea în 2014. Şi aici nu ne referim la malware – aplicațiile mobile vor sta la baza farselor și escrocheriilor de toate tipurile în 2014.

Aşadar, acestea ar fi previziunile mele pentru 2014. Desigur, cea mai bună parte din încercarea de a prezice viitorul este aceea de a fi surprins de neprevăzut. Unele predictii vor fi corecte. Altele, probabil că nu. Ceea ce este sigur, este că voi asculta în continuare toate şoaptele pentru a vedea ce ne va rezervă mai apoi anul 2015.

Sursa foto: www.mediafax.ro
Sursa articolului: www.securitateit.ro