10 milioane de aplicaţii pentru android cu malware

La sfârșitul lunii ianuarie 2014, Kaspersky Lab a înregistrat aproximativ 200.000 de mostre unice de malware pentru dispozitive mobile, în creştere cu 34% faţă de luna noiembrie a anului 2013, când fuseseră înregistrate peste 148.000 de mostre. Infractorii cibernetici îşi concentrează în continuare eforturile pe telefoanele mobile care rulează sistemul de operare Android. Raportul Kaspersky Lab a constatat că, în luna ianuarie, numărul de aplicaţii pentru Android cu componentă malware a depăşit 10 milioane.

Pe 30 ianuarie 2014, Google Play includea 1.103.104 de aplicații . Magazinele alternative, neoficiale, conţin mult mai multe, iar acestea sunt mult mai susceptibile să aibă componente malware. Kaspersky Lab a identificat până acum 10 milioane de aplicații cu factor de risc, deoarece infractorii cibernetici folosesc, de asemenea, software Android legitim ca vehicul pentru codul malware.

În majoritatea cazurilor, programele malware au drept ţintă informațiile financiare ale utilizatorului. De exemplu, acesta a fost cazul cu versiunea pentru mobil a troianului Carberp, care este originar din Rusia. Acesta interceptează datele de autentificare de îndată ce sunt transmise către serverul unei bănci. Potrivit experților Kaspersky Lab, majoritatea aplicațiilor malware pentru Android sunt, în prezent, dezvoltate în Rusia.

Pentru a evita infecțiile malware, experţii îi sfătuiesc pe utilizatori să urmeze aceste recomandări:

  • Nu activați modul “dezvoltator” de pe dispozitiv
  • Nu activați opţiunea “instalați aplicații din surse terțe”
  • Instalați numai aplicații de pe canalele oficiale
  • Când instalaţi aplicații noi, fiţi atenţi la drepturile pe care le solicită
  • Utilizaţi o soluţie antivirus
Sursa foto: www.forbes.com
Sursa articolului: www.kaspersky.ro