Armata rusă interzice telefoanele iPhone

Recruții din armata Rusiei nu au voie să folosească telefoanele iPhone, din cauza temerilor că sistemul de operare al acestora ar putea fi folosit pentru spionaj.

iPhone-urile sunt interzise“, a declarat o sursă pentru cotidianul Izvestia. “Poţi lua cu tine orice telefon mobil, dar nu un iPhone, pentru că (Apple) este o companie integral americană”, a adăugat el.

Potrivit Gândulinterzicerea neoficială a produselor Apple în timpul serviciului militar este explicată prin efortul de a evita posibile ameninţări la adresa securităţii. “Cu ajutorul unui iPhone poate fi monitorizat totul”, a declarat oficialul.

Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării nu a comentat aceste informaţii, care au fost însă confirmate de unul dintre soldaţii de la Moscova. “Telefoanele mobile ale altor fabricanţi nu provoacă o astfel de reacţie”, a declarat tânărul, precizând că nu i s-a prezentat “niciun document care să interzică oficial iPhone-urile“.

Experţii în securitate sunt de acord că dispozitivele Apple ar putea compromite securitatea naţională a Rusiei dacă sunt folosite la scară largă în timpul serviciului militar în cadrul unor facilităţi extrem de sensibile.

“Presupunerea că Apple colaborează activ cu Departamentul american al Apărării (DoD) nu este lipsită de fundament. Ca o regulă, sistemele de criptare, ca cele folosite de Apple, sunt furnizate de fabricantul care lucrează cu DoD”, a declarat analistul Eldar Murtazin.

Folosirea telefoanelor mobile în armata rusă nu este nici permisă, nici interzisă oficial. Comandantul unităţii este cel care decide folosirea telefoanelor mobile sau a Internetului.

Sursa foto: www.tuaw.com
Sursa articolului: securityportal.ro