Crește numărul aplicațiilor periculoase care circulă pe Facebook

BitDefender, liderul pietei locale de securitate, ii avertizeaza pe utilizatorii retelelor sociale cu privire la cresterea numarului de aplicatii malitioase care circula pe Facebook. Acestea exploateaza teme populare de maxim interes pentru a atrage atentia si pentru a se propaga cu usurinta la un numar cat mai mare de utilizatori  si au ca scop furtul de informatii confidentiale din profilele utilizatorilor si redirectionarea acestora catre pagini cu continut malitios.

„Diversele aplicatii de pe Facebook, in special jocurile online, reprezinta una dintre principalele atractii ale acestui mediu, ceea ce a facut ca ele sa ajunga rapid si in atentia infractorilor cibernetici”, a declarat Catalin Cosoi, Head of Online Threats al BitDefender. „Influentate de sezonalitate – de exemplu Ziua indragostitilor – sau teme populare de discutie, numarul aplicatiilor care directioneaza catre site-uri malitioase sau care extrag informatii personale din profilele utilizatorilor s-au diversificat cu pana la 40% de la inceputul anului pana acum si de curand au inceput sa se extinda si pe Twitter”, a continuat acesta.

Printre cele mai populare aplicatii din aceasta perioada, se numara:

  • Aplicatia care promite sa redea vechea tema de Facebook – promisiunea e ispititoare pentru ca pare usor de realizat si este tocmai ceea ce isi doreau utilizatorii de Facebook reticenti la schimbari. La accesare, se deschide o pagina care anunta un test de calculare a IQ-ului, la fel de tentant, dar care iti cere introducerea mai multor date, inclusiv trimiterea unui cod prin SMS. in final, nu veti avea nici vechea tema de Facebook si nici nu veti sti IQ-ul, in shimb veti putea calcula timpul si banii pierduti.
  • Apasa aici ca sa arati ca profilul tau este activ, pentru a impiedica stergerea contului – este un truc mai vechi, adaptat pentru Facebook. Aplicatia iti cere sa urmezi o serie de pasi, care in final vor duce la un val de mesaje spam trimise de pe contul personal catre toti cei din lista de prieteni.
  • Celebra aplicatie care pretinde ca iti dezvaluie admiratorii secreti – Cei care isi instaleaza astfel de aplicatii risca sa fie directionati catre pagini infectate si permit atacatorilor virtuali sa posteze mesaje nedorite pe pagina personala. Este foarte important de precizat ca acest gen de aplicatii care iti promit ca vor calcula numarul de persoane care ti-au accesat profilul sunt imposibil de realizat datorita restrictiilor actuale ale platformei Facebook.

„Platforma Facebook este extrem de dinamica si mereu apar elemente noi, ceea ce creeaza o serie de oportunitati dezvoltatorilor de aplicatii malitioase; de exemplu, schimbarea temei de Facebook a fost un prilej pentru a crea o aplicatie ce promite sa redea vechea tema. Cel mai bun sfat este sa evitati accesarea acelor aplicatii care va cer sa faceti diverse actiuni  inainte de a sti exact despre ce e vorba”, a declarat Catalin Cosoi, Head of Online Threats al BitDefender.

Sursa: Bitdefender