Cryptolocker – cum acţionează un ransomeware “de succes”

Cryptolocker – cum acţionează un ransomeware “de succes”

Tip ameninţare: ransomeware – software-ul maliţios criptează sileţios (imediat după infiltrare)  datele

de pe PC, apoi afişează un mesaj prin care detaliază cum acestea pot fi recuperate (fireşte, după

cryptolocker

plata online a unei răscumpărări)

Ce riscaţi: pierderea totală a accesului la fişierele stocate în PC şi pe drive-urile share din reţea

Răspândire: de obicei prin accesarea unor ataşamente email disimulate, dar şi prin navigarea pe site-uri maliţioase, sau hack-uite (se exploatează plug-in-uri vechi de browser)

Eliminare: adevarata problemă nu este eliminarea acestui software maliţios. Acest lucru poate fi uşor realizat. Problema survine din faptul că, odată criptate de către software-ul maliţios, toate datele de pe PC (documente, fotografii digitale, filme, clipuri, MP3-uri) devin în scurt timp neaccesabile, fiind blocate printr-o metoda de criptare imposibil de spart (prin metode la îndemăna muritorilor de rând). Plata răscumpărării cheii de criptare este singura cale prin care cei afectaţi mai pot spera la recuperarea datelor (suma variaza între 100 şi 300 USDş prin Bitcoins sau MoneyPak – adică printr-o tehnica de plată ce este extrem de dificil de urmărit ulterior de investigatorii atacurilor).

O simulare produsă de către specialiştii de la Sophos ilustrează cum acţionează software-ul (cum disimulează prin dubla extensie un fişier legitim, cum se comportă la instalare, cât de repede criptează datele, ce mesaje afişează după):

Comportament înregistrat (sursa clipului: Sophos)

Sursa foto: www.combrella.info
Sursa articolului: www.securitateit.ro