Facebook, momeala preferată folosită de infractorii cibernetici în 2011

La sfarsitul lunii ianuarie au aparut doua noi coduri malitioase care se folosesc de Facebook pentru a ademeni victimele.

Asprox.N si Lolbot.Q sunt cei doi virusi care incearca sa convinga utilizatorii ca accesul la conturile lor de Facebook nu este sigur si ca trebuie rulate anumite programe pentru a securiza accesul, raporteaza Panda Security.

Asprox.N este un troian trimis victimelor printr-un email in care utilizatorii sunt informati ca propriul cont de Facebook este folosit pentru a distribui spam, iar pentru securitatea lor e nevoie de schimbarea datelor. Emailul contine si un document Word, cu o noua parola, care o data executat deschide toate porturile posibile si trimite spam la alti utilizatori.

Celalalt program malware, Lolbot.Q se distribuie prin MSN sau Yahoo Messenger, pe ecran afisandu-se un link, care o data apasat va impiedica utilizatorii sa se logheze pe contul de Facebook. Acestia vor fi rugati sa completeze un chestionar, unde pot castiga si numeroase premii, iar la una din intrebari le este cerut numarul de telefon pentru a primi download de date in valoare de 8.52
€ pe saptamana. Daca utilizatorii se aboneaza vor primi si o noua parola prin care-si pot accesa contul de Facebook.

“Inca o data, infractorii cibernetici folosesc tehnici de inginerie sociala pentru a pacali victimele si pentru a le infecta cu malware. Avand in vedere popularitatea in crestere a acestei retele sociale, nu este surprinzator faptul ca este exploatata pentru a atrage potentialele victime “, a declarat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security.

Sursa: Tehnopol