Google, obligat să publice amenda de 150.000 de euro

Google a fost obligat in Franta sa afiseze, pe prima pagina, amenda de 150.000 de euro, pentru incalcarea dreptului de protectie a informatiilor private.

O comisie din Franta a amendat gigantul Google cu 150.000 de euro pentru ca a incalcat legile de confidentialitate in ceea ce priveste informatiile personale, relateaza mashable.com.

Autoritatea franceza de protectie a datelor – Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés – a stabilit in urma unei investigatii ca Google a incalcat drepturile francezilor prin noua sa politica de confidentialitate, transmitePro TV.

In ianuarie, cel mai popular motor de cautare a fost amendat cu 150.000 de euro si obligat sa le aduca la cunostinta acest lucru francezilor printr-un mesaj publicat pe home page, in 48 de ore. Este pentru prima data cand o tara din Europa obliga Google sa publice un asemenea anunt.

Google a anuntat ca va face apel, desi gigantul online are probleme cu legea in ceea ce priveste respectareainformatiilor private si in alte tari precum Marea Britanie, Italia, Germania sau Olanda, unde se afla sub investigatii.

In centru se afla controversata politica de confidentialitate din 2012. Atunci datele din servicii precum Search, Maps, Youtube si News au fost combinate pentru “a oferi userilor rezultate relevante”, sustine Google. Comisia franceza care a condus aceasta investigatie a determinat ca Google nu le ofera propriilor utilizatori suficient control asuprainformatiilor private.

Google a cerut tribunalului francez sa amane publicarea mesajului pe pagina de deschidere pentru ca “ii afecteaza irecuperabil reputatia”. Amanarea nu a fost aprobata, iar mesajul a fost afisat duminica.

Saptamana trecuta, Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru incheierea unei anchete antitrust care dateaza de trei ani, dupa ce proprietarul celui mai utilizat motor de cautare online s-a angajat sa afiseze in rezultatele cautarilor alaturi de propriile servicii specializate si pe cele ale rivalilor. Astfel Google a evitat o amenda de pana la 5 miliarde de dolari.

Sursa foto: www.islive.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro