Jumătate din Londra are securitate Wi-Fi depășită

Securitatea wireless din Londra este slabă, potrivit unui cercetător în securitate care a identificat rețele wireless nesigure din tot orașul.

James Lyne, cercetător în securitate în cadrul Sophos, a identificat rețele wireless nesigure din Londra și a  subliniat comportamentele utilizatorilor care ar putea fi exploatate de hackeri. Lyne a folosit un dispozitiv Raspberry Pi și o unitate GPS pentru a scana toată regiunea. Constatarea acestuia a fost că din 81 de mii de rețele studiate, aproximativ 29,5% din acestea utilizau algoritmul nesigur Wired Equivalent Privacy (WEP) sau nu au luat deloc măsuri de securitate, scrie The Register.

52% din rețele utilizau Wi-Fi Protecred Acces (WPA), un algoritm de securitate care este depășit și nu mai poate fi considerat drept sigur, a spus Lyne. Acesta a adăugat că ar fi trebuit ca toată lumea să treacă la WPA2, un algoritm existent de ani de zile, dar în urma experimentului, este clar că acest lucru s-a întâmplat într-un număr mic de cazuri.

A doua parte a exercițiului a constatat în crearea unei rețele Wi-Fi cu acces gratuit prin conexiune 4G, pentru a vedea căți utilizatori se vor conecta. ,, Un număr de utilizatori îngrijorător de mare au fost dispuși să se conecteze la rețeaua pe care am creat-o, fără a ști cine o deține sau dacă este de încredere”, a spus Lyne.

 Hackerii ar putea folosi aceeași tehnologie pentru a crea puncte de acces, cu scop de a influența traficul și de a capta date de autentificare și parole. Rețelele suspecte pot fi folosite în mod sigur prin folosirea tehnologiei VPN, însă în doar 2% din cazuri a fost folosită această metodă.

Exercițiul realizat în Londra a dezvăluit practici rele de securitate ale utilizatorilor de Internet din Londra, foarte puțini folosind tehnologie VPN, iar site-urile accesate de aceștia au conținut mai multe date sensibile, precum informații despre conturi bancare.

Sursa foto: www.hit.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro