Programul de spionaj dezvăluit de Edward Snowden, prelungit

Biroul directorului serviciilor americane de informaţii (ODNI) a anunţat vineri, într-o dezvăluire fără precedent, că a decis să declasifice şi să anunţe prelungirea programului de supraveghere a comunicaţiilor, care are loc periodic, fără să fie anunţată vreodată în mod public.

O Curte secretă a prelungit autorizarea oficialilor din cadrul serviciilor americane de securitate să colecteze date telefonice în cadrul acestui program de supraveghere a comunicaţiilor vizând terorismul, un program dezvăluit de Edward Snowden, relatează CNN.

ODNI nu a precizat când a fost dat ordinul de către Curtea pentru Supravegherea Informaţiilor Străine (FISA), însă autorizarea NSA, în baza Patriot Act, să colecteze metadate telefonice în cadrul supravegherii comunicaţiilor urmează să expire vineri.

Această măsură în domeniul transparenţei pare să reprezinte un efort al administraţiei Obama de a fi mai deschisă în privinţa programului, după ce a fost criticată de membri ai Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Un membru republican al Comisiei, care s-a declarat uluit de amploarea supravegherii telefonice, a avertizat că membrii Congresului ar putea bloca prelungirea programului în 2015.

În urma unor dezvăluiri ale lui Snowden, anumite informaţii despre colectarea de metadate telefonice au fost declasificate “cu scopul de a oferi publicului o înţelegere mai bună şi mai echilibrată a programului”, se arată într-un comunicat emis de ODNI.

“În concordanţă cu o decizie anterioară de declasificare şi în lumina unui interes public semnificativ şi continuu” faţă de această problemă, Biroul a decis să declasifice şi dezvăluie că a depus o cerere de prelungire a colectării de metadate telefonice “în bloc” şi că FISA “a prelungit acea autorizaţie”, se arată în comunicat.

“Administraţia efectuează o analiză atentă şi aprofundată dacă şi până la ce limită pot fi declasificate informaţii suplimentare sau documente privind acest program, în concordanţă cu securitatea naţională”, mai anunţă ODNI.

Deşi compania de telefonie Verizone a fost singura vizată de dezvăluirile lui Snowden, unii afirmă că Guvernul american ar obţine ordine similare şi pentru alţi furnizori de telefonie. Este necesar ca toate aceste ordine să fie prelungite periodic de către FISA.

Nicio comapnie în domeniul comunicaţiilor nu a fost citată în comunicatul emis de ODNI vineri.

Snowden a dezvăluit luna trecută informaţii clasificate despre programul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) unor publicaţii, după ce a fugit din ţară. El a fost acuzat de spionaj, se află blocat pe un aeroport din Moscova, şi a cerut Rusiei azil temporar.

Dezvăluirile privind Verizon au declanşat furia unor apărători ai libertăţilor civile, anumitor membri ai Congresului şi unor grupuri care activează în domeniul apărării drepturilor la viaţă privată atât în privinţa amplorii supravegherii comunicaţiilor telefonice, cât şi a celor pe Internet.

Unii oficiali au declarat că metadatele telefonice ale comunicaţiilor colectate în străinătate nu includ conţinutul acestor comunicaţii, ci oferă informaţii despre numerele de telefon implicate, data şi durata convorbirilor.

Preşedintele Barack Obama a declarat că Guvernul nu ascultă convorbirile telefonice, iar alţi oficiali au subliniat că acest program de colectare masivă de comunicaţii a ajutat la detectarea unor comploturi teroriste.

Sursa foto: rstforums.com
Sursa articolului: mediafax.ro