Rezoluţii de securitate pentru noul an

G Data recomandă utilizatorilor sa-si asigure securitatea computerelor in aşteptarea anului ce bate la uşă.
Să te laşi de fumat, să pierzi in greutate, să-ţi petreci mai mult timp cu familia şi copiii – lista cu decizii ce merită a fi luate in seamă, in aşteptarea Anului Nou este aşa de lungă. Un lucru foarte important ce nu trebuie neglijat este securizarea computerelor si dispozitivelor personale – altfel, infractorii cibernetici işi pot aloca timpul pentru a le ataca. G Data face un apel la utilizatorii de Internet pentru a verifica şi, dacă e cazul, a actualiza securitatea computerelor, a telefoanelor inteligente şi a tabletelor in anul ce urmează. Providerul de securitate german a alcătuit o listă cu opt rezoluţii menite a-i ajuta pe utilizatori.
“Securitatea inadecvată a computerelor si a dispozitivelor mobile facilitează infractorilor atacurile impotriva utilizatorilor si sustragerea datelor, precum informaţii de pe carti de credit sau date de acces la servicii de plăţi sau magazine online”, explică Eddy Willems, G Data Security Evangelist.  “În acest sens, bresele de securitate neacoperite din programe sau sisteme de operare neactualizate si aplicatiile manipulate de pe dispozitivele mobile, sunt porţi ideale pentru atacatori. Utilizatorii ar trebui sa vadă Anul Nou ca pe o oportunitate de a-si securiza computerele, smartphone-urile si tabletele.

 

Rezolutii de securitate pentru 2014 

Decizii generale pentru utilizatorii de Internet

  •  Instalarea unei solutii de securitate: O soluţie stabilă de securitate este unul dintre instrumentele fundamentale ale unui utilizator de Internet. Pe langa protectia antivirus, este indicat sa includă şi un firewall, filtru antispam si protecţie in timp real impotriva ameninţărilor de pe web, şi să primească actualizări in perioade de timp regulate. 
  • Instalarea tuturor actualizărilor: Este recomandat ca sistemele de operare şi toate celelalte aplicaţii instalate să fie complet actualizate, prin descărcarea patch-urilor, pachetelor de service si update-urilor disponibile. Programele uzate moral care nu mai primesc suport din partea furnizorului ar trebui să fie inlocuite cu versiuni noi.
  • Stergeţi conturile online neutilizate: Servicii de plată online, reţele sociale, magazine online, furnizori de servicii de email – utilizatorii de Internet au o gamă largă de conturi online diverse. Este utilă verificarea necesităţii acestora, iar in cazul in care datele de acces nu mai sunt folosite ar trebui şterse din motive de securitate.
  • Schimbaţi parolele: Este recomandată schimbarea periodică a parolelor folosite pe conturile magazinelor online, reţelelor sociale si de pe alte portaluri de pe net. Parolele sigure constau într-o succesiune de numere, caractere speciale, litere mari si litere mici. Atenţie: evitaţi termeni uzuali, deoarece pot uşura munca hackerilor.
  • Salvaţi datele: O funcţie de backup poate salva date importante, precum pozele cu familia sau videoclipuri din vacanţă, in cazul in care sistemul cedează in urma unei infecţii. In plus, o imagine a sistemului poate salva întreg hard-discul cu toate programele instalate. Soluţiile complete de securitate includ un modul de backup, nefiind necesară achiziţionarea de programe dedicate.

 

Rezolutii pentru dispozitive mobile

 

  • Securizaţi smartphone-urile si tabletele: Dispozitivele mobile au aceeaşi nevoie de securitate ca şi computerele. Astfel, se recomandă ca acestea sa fie echipate cu aplicaţii de securitate comprehensive. Acestea ar trebui să includa protectie fiabilă impotriva aplicaţiilor periculoase şi să asigure dispozitivele împotriva consecinţelor cauzate de o eventuală pierdere.
  • Aplicaţii doar din surse de încredere: Se recomandă ca aplicaţiile să fie descărcate doar din magazine de încredere precum Google Play sau din magazinele furnizorilor si producătorilor de dispozitive. Cand  se procedează in acest mod, ar trebui verificate cu grijă permisiunile solicitate. Cu soluţia G Data InternetSecurity for Android instalată, se efectuează o verificare temeinică a permisiunilor.
  • Backup-ul: Utilizatorii ar trebui să-şi salveze cu regularitate pe computer datele de pe telefoane inteligente sau tablete pentru a nu risca pierderea acestora.
Sursa foto: www.sfatulparintilor.ro
Sursa articolului: www.smartnews.ro