Amenințările cibernetice sunt în creștere în România

Romania a înregistrat în primele sase luni ale anului 2014 o crestere a numarului de amenintari cibernetice locale.

Peste 2.689.000 de incidente au fost detectate pe computerele participantilor la Kaspersky Security Network, in comparatie cu cele 2.066.000 de incidente inregistrate in aceeasi perioada a anului 2013.

Pe de alta parte, numarul amenintarilor web a scazut (peste 1.331.000 in primele 6 luni din 2014, comparativ cu aproximativ 3.249.000 in primul semestru din 2013).

Romania ramane printre primele 15 tari in ceea ce priveste numarul de host-uri web locale periculoase, conform statisticilor Kaspersky Lab.

„Anul trecut a fost foarte activ pentru amenintarile web, in timp ce anul acesta amenintarile locale sunt cele care domina,” a declarat Stefan Tanase, Senior Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab.

„Ambele tipuri de amenintari trebuie sa fie luate in considerare deoarece pot cauza pierderi de date, de bani si de timp. Companiile si utilizatorii trebuie sa fie la curent cu aceste riscuri, sa aiba grija de computerele personale si de dispozitivele mobile, prin utilizarea solutiilor de securitate cuprinzatoare, si sa urmeze o serie de reguli pentru a se proteja,” a explicat Stefan Tanase.

32% din utilizatorii din Romania au avut de-a face cu amenintari locale in prima jumatate a anului 2014 (malware distribuit prin retelele locale, USB-uri, CD-uri si DVD-uri), aceasta reprezentand o crestere cu 2,3 puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013.

Acest procent plaseaza Romania pe locul 136 in lume in ceea ce priveste nivelul amenintarilor locale, foarte aproape de Germania si de Italia, unde 32,9% dintre utilizatorii au fost afectati de aceste tipuri de amenintari. Acest procent este mai mare decat cel inregistrat in Cipru, Croatia si Austria.

24,9% dintre utilizatorii din Romania au fost afectati de amenintari web, aceasta reprezentand o scadere cu 9,2 puncte procentuale in comparatie cu cifrele inregistrate in aceeasi perioada in anul 2013. Astfel, Romania se plaseaza pe locul 76 in lume in ceea ce priveste pericolele asociate cu navigarea pe Internet, mai jos decat Suedia si Irlanda (25,9% si 25,2%) si mai sus decat Ungaria si Slovacia (22,9% si 22,8%).

Cand un client care utilizeaza solutii Kaspersky Lab este atacat de o amenintare online, localizarea geografica a tentativei de atac este inregistrata.

Pe baza acestor date, procentul incidentelor cauzate de malware provenit din Romania a fost de 0,64% din procentul global –peste 5.041.000 de incidente inregistrate in intervalul ianuarie-iunie 2014. Aceste date plaseaza Romania pe locul al 14-lea la nivel global.

Pentru a nu fi afectate de aceste riscuri cibernetice, companiile trebuie sa utilizeze o solutie de securitate eficienta si usor de administrat precum Kaspersky Endpoint Security for Business care acopera toate riscurile posibile din interiorul perimetrului lor IT si care are politici eficiente de securitate, usor de inteles si de urmat de catre angajati.

Utilizatorii individuali trebuie, de asemena, sa utilizeze un software de securitate multilateral, precum Kaspersky Internet Security – multi-device 2014.

Instalarea unei solutii de securitate eficiente, mai ales daca un dispozitiv este folosit pentru plati online, acces la retele sociale si alte activitati care necesita introducerea datelor personale, poate garanta linistea si protectia necesare si evita infectarea. Insa, utilizatorii ar trebui sa urmeze si cativa pasi pentru garantarea sigurantei, precum:

• Folosirea unor parole diferite si complexe pentru fiecare dintre conturi si servicii. Solutiile precum Kaspersky Password Manger pot fi utile pentru ca genereaza parole sigure si automatizeaza procesul inserarii acestora in paginile web.

• Evitarea accesarii link-urilor suspecte si descarcarea sau deschiderea fisierelor primite de la surse care nu sunt de incredere.

• Verificarea paginii web inainte de a introduce datele personale. Site-urile de phishing sunt construite special pentru a parea autentice.

• Utilizarea unei conexiuni sigure https (un standard de protocol http care permite criptare – Hyperterxt Transfer Protocol Secure) cand este necesara introducerea datelor personale.

• Utilizarea unui software de securitate legal si actualizarea sa regulata – poate garanta o performanta stabila a PC-ului precum si securitatea datelor.

Sursa foto: drmedia.ro
Sursa articolului: www.securityportal.ro