Numărul de infecții cu troieni este în creștere

PandaLabs, laboratorul antimalware al Panda Security, publica Raportul trimestrial pentru semestrul 3, cel care face analiza evenimentelor si incidentelor securitatii IT pentru perioada iulie – septembrie 2011. In ciuda faptului ca este perioada de vacanta in multe tari din lume, crearea de malware nu a scazut. In acest trimestru au fost create 5 milioane de mostre noi de malware iar numarul de Troieni noi creati, categorie preferata de infractorii cibernetici pentru a efectua furtul de informatii, a depasit recordul stabilit anterior.

Grupul Anonymus, care a jucat un rol important in cel de-al doilea trimestru, a continuat sa fie in prim plan datorita arestarii unor membrii dar si datorita furtului de date de pe diferite site-uri web sau a operatiunilor PayPal. Potrivit lui Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs, “punctual culminant al acestui trimestru il reprezinta recordul stabilit in crearea de noi probe de mostre Troian. 3 din 4 esantioane de aplicatii malware noi create de catre infractorii cibernetici sunt Troieni iar aceasta este o dovada in plus a faptului ca acestia sunt axati pe furtul informatiilor utilizatorilor”.

In lunile iulie, august si septembrie a fost depasit recordul de mostre noi la capitolul Troieni. Trei din patru probe noi sunt Troieni iar cresterea a fost de la 68% in trimestrul anterior la 76.7% in cel de-al treilea. De la popularizarea criminalitatii informatice, Troienii au fost intotdeauna in top dar niciodata nu au atins asemenea valori procentuale. Locul 2 il ocupa virusii cu un procent valoric de 12.08% (in scadere cu 4 puncte fata de luna precedenta). Locul trei il ocupa viermii care descresc procentual de la 11.69% la 6.26% in cel de al treilea trimestru. Ar trebui sa evidentiem cresterea de probe noi adware care a fost de la 1.37% in trimestrul al doilea la 3.52% in cel de-al treilea, acest lucru trebuie evidentiat datorita cresterii valorii la capitolul antivirus fals.

Sursa: Panda Security