Studiu HP: peste 50% dintre companii, victime ale atacurilor cibernetice

Un studiu realizat de HP arata ca peste jumatate (56%) din companiile din SUA si peste o treime din companiile din Europa (38%) considera ca au fost deja victimele unui atac cibernetic national, iar 78% dintre companiile americane si respectiv 60% din cele europene cred ca, in urmatorii 2 ani, un atac cibernetic va afecta operatiunile mission critical din tarile lor de origine. Cei mai multi respondenti sunt convinsi ca atacurile cibernetice sunt greu de depistat (88,5%) si dificil de remediat rapid (86,5%), in timp ce 82,5% considera ca nu exista solutii tehnologice potrivite pentru astfel de situatii.

Mai important decat atat, studiul demonstreaza ca multe companii sunt constiente de riscurile carora ar fi expuse in cazul unui atac cibernetic, insa nu au luat inca masurile necesare pentru a fi pregatite pentru o astfel de posibilitate. Astfel, doar 38% din respondenti au investit in metode de prevenire a atacurilor, in timp ce 53% dintre companii spun ca nu au resursele necesare pentru astfel de investitii.

“Companiile stiu ca un atac cibernetic poate avea consecinte negative si poate genera pagube importante, insa, desi recunosc faptul ca ar trebui sa fie pregatite pentru a face fata acestor amenintari, studiul nostru arata ca mai putin de jumatate dintre companii ar putea face fata cu succes unui astfel de atac”, a declarat Dan Turner, seful departamentului de securitate HP, HP Enterprise Services. „Intelegem nevoia companiilor si a guvernelor din toata lumea de a mentine un echilibru intre a fi transparente si a asigura confidentialitatea datelor. Tocmai de aceea, acest studiu ne-a permis sa dezvoltam un instrument care ne va ajuta clientii sa isi evalueze nivelul de pregatire in cazul unui atac cibernetic.”

Peste 80% din companiile chestionate au recunoscut ca fac parte din asa-numita Infrastructura Nationala Critica, o titulatura generica acordata acelor sectoare industriale esentiale pentru functionarea eficienta a societatii si a economiei, cum ar fi industria petroliera si a gazelor, telecomunicatii, servicii financiare si utilitati. Respondentii si-au subliniat dorinta de a colabora mai intens cu parteneri din industrie si cu guvernul pentru a rezolva problema securitatii cibernetice. Desi abordarile preferate in SUA difera de cele din Europa, 60% dintre participantii la studiu vor ca acest parteneriat sa fie voluntar.

Analizand raspunsurile participantilor, HP a creat profilul unei companii „pregatite cibernetic”, subliniind cele mai importante caracteristici ale acesteia. Spre exemplu, o astfel de companie are, cel mai probabil, un „Chief Information Security Officer”, adica o persoana specializata in asigurarea securitatii informatiilor companiei, cu experienta anterioara in serviciile de securitate sau de politie, care are putere de decizie asupra bugetului companiei. In plus, aceste companii se numara deseori printre primele care incearca noi tehnologii, isi desfasoara activitatea in sectorul privat, nu in cel public, si sunt implicate deja in initiative de intarire a securitatii cibernetice alaturi de alti membri din industrie sau de guvern.

Pornind de la rezultatele studiului, HP a creat Cybersecurity Readiness Tool. Acest instrument va ajuta companiile sa isi compare nivelul de pregatire cu nivelul mediu din industria in care activeaza si sa identifice riscurile specifice carora este expusa. Solutia Cybersecurity Readiness se adauga portofoliului existent de solutii de securitate oferit de HP, care include o gama larga de servicii, de la faza de consultanta la cea operationala. De fapt, HP ofera peste 90 de servicii specializate pentru zonele de protectie si administrare a confidentialitatii datelor, de securitate a infrastructurii sau de administrare a accesului la informatii.

Sursa: TehnoPol